Bij overlijden

wat nu

Neem de tijd, rust is van waarde. Bel de (huis)arts en daarna ons als je eraan toe bent. Wij zijn altijd bereikbaar, ook in de nacht. Dan zullen we samen een aantal stappen zetten. Neem gerust contact met ons op, of lees hieronder meer over de te zetten stappen. 

contact opnemen

Laatste verzorging

mag ik dit zelf doen?

De laatste verzorging is het wassen en kleden van de overledene. We kunnen dit samen doen, maar dit hoeft uiteraard niet. Leg gerust alvast wat kleding klaar, sieraden of een favoriet luchtje. We gaan er met elkaar voor zorgen dat de overledene er weer uitziet zoals hij of zij was. Zo goed als mogelijk. 


net pak of fijnste pyjama

Hoe kleed je de overledene aan voor de laatste reis? In zijn trouwkostuum, of dat nette pak dat ze naar haar werk droeg? Dat mooie, zachte vest, of lekker in zijn of haar pyjama? Hoe zag je hem of haar het liefst?

Opbaren

waar en hoe

We kijken met elkaar waar de overledene de komende tijd gaat verblijven. Dit kan thuis zijn of in een uitvaartcentrum of afscheidskamer. Dan bespreken we of en hoe de komende tijd bezoek welkom is, en of de overledene nog gezien kan worden door anderen. Daarna maken we een keuze over hoe we de overledene het beste kunnen opbaren. 


wist u dat

24 uurskamer

Een afscheidskamer of 24 uurskamer werkt als een hotel. Je krijgt een sleutel en je kan de ruimte als eigen kamer inrichten. Een fijne plek om even de tijd te vergeten en in alle rust afscheid te nemen.

lichte balseming

Bij een opbaring kun je ook kiezen voor een lichte balseming of thanatopraxie. Lees ons artikel hierover.

naar artikel

Kist, mand of wade

een passende omhulling

Er zijn veel soorten van omhulling voor een overledene. Er zijn veel soorten kisten, eenvoudig en bijzonder, van diverse materiaal en houtsoorten. Maar de overledene kan ook in een mand gelegd worden. Of in een wade. Net wat bij je past. Op de pagina ‘inspiratie’ vind je verschillende voorbeelden. 


op je zij liggen

Meubelmaakster Suzan van der Schenk heeft toen ze ziek was, voor zichzelf een kist gemaakt waarin ze op haar zij kon liggen. Met opgetrokken knieën, precies zoals ze altijd sliep. Inmiddels is Suzan overleden en begraven in haar eigen kist. Het ontwerp is nu op de markt gebracht voor anderen die ook liever op hun zij willen liggen.

Afscheid vormgeven


Als de eerste stappen gezet zijn, bespreken we de wensen voor de afscheidsbijeenkomst. Wordt het cremeren of begraven, en wat is een passende afscheidslocatie? We bespreken de wensen voor een afscheidskaart. Later in de week geven telkens een beetje meer vorm en inhoud aan het afscheid.   


afscheidskaart of appje?

De ouderwetse rouwbrief is tegenwoordig meer dan dat. Binnenkort schrijven we hier een blogje over.

Inspiratie voor afscheid
Afscheid vormgeven SENS uitvaarten Utrecht