Thuisopbaring met lichte balseming: Een helende week

Moeder overleed, toch nog onverwachts, in het revalidatiecentrum. De week ervoor had ze nog verzucht dat ze zo graag naar huis zou willen. En die wens wilde de familie graag inwilligen, ook al kon het niet meer bij leven. De oplossing werd een thuisopbaring met lichte balseming.

De kinderen waren een beetje huiverig om haar naar huis te halen. Nu moeder dood is, hoe is het dan om haar lichaam in huis te hebben? Maar Vader was heel stellig: het was haar wens geweest, dus ze moest naar huis. En zo brachten we haar thuis, waar ze opgebaard zou worden in de huiskamer, met uitzicht op de tuin. Na een dag of twee zou ze dan naar het uitvaartcentrum gaan, waar een condoleance zou plaatsvinden voor vrienden en familie.

Koeling of lichte balseming?

Bij een thuisopbaring is het mogelijk om te kiezen voor lichte balseming. Lichte balseming, of thanatopraxie, is een alternatief voor een koeling, en over het algemeen blijft het lichaam van de overledene iets langer goed en komt de eigen kleur een beetje terug. Een nadeel is wel, dat er eerst een flinke ingreep moet plaatsvinden. Het bloed in een lichaam wordt vervangen door een conserverende stof. Alles afwegend, koos de familie voor deze optie.

 

Uitzicht op de tuin

En zo lag Moeder dus thuis, in de wilgentenen mand die Meneer voor haar had uitgezocht. In hun huiskamer, met uitzicht op haar geliefde tuin. Zonder koude koeling of storend gezoem. Ze zag er rustig uit. Meneer zat uren naast haar. Nog even iets vertellen. Haar hand aaien. Een beetje vaseline op de lippen of wat crème op haar gezicht. Nog bijna net zo verliefd als zestig jaar geleden, en zoals ze hun hele leven gebleven waren. Het was zo fijn en aangenaam om haar thuis te hebben, zeiden ze. Het voelde zo natuurlijk dat ze daar was.

Voorzichtig opperde ik: zouden jullie haar niet thuis willen houden tot de uitvaart? Ze hóeft niet naar het uitvaartcentrum. De familie was even stil. Ze hadden er helemaal niet bij stilgestaan dat dat ook nog mogelijk was. En ze waren meteen om. Moeder bleef thuis.

Naasten die daar behoefte aan hadden hebben daar afscheid van haar genomen. En op de dag van de uitvaart verliet zij uit hun midden haar eigen plek thuis.

Helend

Tijdens het nagesprek vertelt de familie hoe dankbaar ze zijn voor hoe die week gelopen is. Het was helend en troostend voor hen om de hele week Moeder thuis te hebben en om haar uit hun midden te kunnen laten vertrekken. Het heeft hen echt geholpen om goed afscheid te nemen.

Meer weten?

Als dit verhaal vragen bij je oproept, over thuisopbaring met een lichte balseming, of over thanatopraxie in het algemeen, of gewoon over hoe dat straks allemaal ooit moet, aarzel niet om contact op te nemen. We helpen je graag om geïnformeerde keuzes te maken, die bij jou en bij jouw naasten passen.

Meer informatie over thanatopraxie vind je op deze website.