Even voorstellen: Anouk, voor nazorg

“Ik had een moeilijk moment. Toen dacht ik ineens – ik kan Anouk bellen! Dus ik greep naar het telefoonnummer dat ik had gekregen. En het was heel fijn om haar stem te horen en mijn hart te luchten bij iemand die goed kan luisteren.”

Deze reactie kregen we van een nabestaande over de nazorg van Anouk Vonk. Anouk helpt ons bij de nazorg voor nabestaanden na de uitvaart. Normaal gesproken belt zij ongeveer 6 tot 8 weken na de uitvaart, maar je kan haar dus ook zelf bellen. Als je vastloopt, behoefte hebt aan een luisterend oor, of gewoon iets wilt navragen over het afwikkelen van de nalatenschap.

Anouk Vonk

“In 2018 ben ik met Meta en Simone in contact gekomen en ben ik met eerst met hen en later ook met Indra gaan samenwerken. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik er op een zelfde wijze voor mensen ben als zij: met oprechte aandacht voor wat er is en nodig is. Iets wat ik mijn dierbaren ook toe zou wensen bij mijn uitvaart.

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op mensen af. Ik bel ze daarom enige tijd na de uitvaart. En dan ben ik er voor mensen. Ik geef ze de gelegenheid het verhaal nog eens te vertellen. Dat geeft zicht op het eigen unieke rouwproces. Maar mensen kunnen ook terecht voor praktische vragen of vragen over financiële, spirituele of sociale dingen. “Welke instanties moet ik allemaal van het overlijden op de hoogte stellen,” of “ik zou graag weer eens samen met iemand willen wandelen.” In dit soort gevallen biedt de site van U-centraal, vaak uitkomst of bijvoorbeeld Stichting TrösT.

Nazorg: aangelijnd blijven

Soms loop ik een tijdje met mensen op: “Fijn dat je nog even aangelijnd blijft, dat geeft mij weer de gelegenheid om een en ander voor mezelf op een rijtje te zetten”. Ik heb ook wel eens haptonomie aangeraden. Dat kan mensen helpen meer bewust te worden van hun emoties en gevoelens. Belangrijkste is dat het maatwerk is, elk mens is uniek. Daarom is oprecht aandacht geven, luisteren, de tijd nemen en samen kijken wat nodig is om rust en ruimte te geven om verder te gaan, heel belangrijk. Ik ben dankbaar dat ik er voor mensen kan zijn.

Sinds een aantal jaar verleen ik de nazorg en hulp bij verlies van een dierbare. Ik ben opgeleid tot HR-adviseur en heb in zowel de hotellerie, bij de gemeente als in de zorg gewerkt. Daarnaast heb ik een coach- en uitvaartopleiding afgerond. Het begeleiden van mensen loopt als een rode draad door mijn leven.

hond Guusje

Samen met mijn man woon ik in Zeist en hebben we twee kinderen. Sinds kort is daar hond Guusje bijgekomen en ik vind het heerlijk dagelijks in het bos uit te waaien en mijn hoofd leeg te maken. Zo kan ik er weer voor anderen zijn!”

Meer weten over hoe wij onze nazorg vormgeven? Neem gerust contact met ons op, we vertellen er graag meer over.

(foto: Irene Vijfwinkel)

Even voorstellen: Vinada